Our classes

 

We offer casting- and fishingclasses in

Holland and Norway

 

 

Workshop Vliegvissen op stromend water in Noorwegen

Ook in 2011 biedt de VNV een workshop vliegvissen op stromend water aan. Dit jaar zal deze workshop plaatsvinden in Noorwegen. De reden hiervoor is dat er in Noorwegen de afgelopen drie jaar al een betaalbare, succesvolle en vooral kwalitatief goede workshop werd georganiseerd door de eigenaren van Koppang Camping en een aantal enthousiaste vrijwilligers en instructeurs. Voor beide partijen was er voldoende aanleiding om te praten over een mogelijke samenwerking.

Zodoende werd er een afspraak gemaakt om in december jl. de koppen bij elkaar te steken. Tijdens deze bijeenkomst werden de voor- en nadelen van een workshop in Noorwegen op een rijtje gezet en werd er gesproken over de inhoud van de workshop, de locatie, faciliteiten het instructie team en het beschikbare viswater.

 

Waar en wanneer?

De workshop vind plaats in de week van zondag 4 september tot zaterdag 10 september 2011. De locatie voor deze workshop is Koppang, een klein plaatsje aan de Glomma in het oosten van Noorwegen. Koppang ligt op ca. 3 uur rijden vanaf de havens in Oslo en ca. 2,5 uur vanaf vliegveld Oslo Gardermoen en is ook goed bereikbaar met de trein. De thuisbasis voor de workshop is Koppang Camping. De camping ligt direct aan de rivier de Glomma en beschikt o.a. over 20 hutten waarvan 11 met eigen sanitaire voorzieningen. Daarnaast is er een ruime verblijfsruimte die tijdens de workshop dienst doet als ontmoetings- en cursusruimte. Hier worden bindinstructie en presentaties gegeven. Op een groot veld aan de oever van de Glomma zullen de werpinstructies worden gegeven welke ook direct aan het water in de praktijk kunnen worden geoefend. Er wordt gegeten bij een restaurant in het centrum van Koppang. 

De maand september is een uitermate geschikte periode om te vissen in de Glomma. Het waterpeil in de rivier is in deze periode meestal vrij laag waardoor de pools in de rivier goed bereikbaar zijn. Daarnaast zijn de nachten vaak koud terwijl het kwik overdag nog aardig kan oplopen. De vissen voelen de naderende winter aankomen en benutten elke kans om zich te goed te doen aan insecten. Hierdoor kan het vissen met droge vliegen zeer succesvol zijn. De afgelopen 3 jaar is dit ook bevestigd door erg goede vangsten tijdens de workshop.

 

Inhoud workshop

Tijdens de workshop wordt er aandacht besteed aan entomologie/binden, werptechnieken en het lezen van het water. Dit zijn drie essentiële onderdelen om succesvol te kunnen vissen op stromend water. 

Met betrekking tot entomologie en binden wordt er gekeken naar de actuele situatie. Wat vliegt er rond en wat zit er onder de stenen in de rivier. Waar aast de vis op en wanneer gebeurt dit. Naar aanleiding van de vergaarde informatie worden er vliegen gebonden die op dat moment op de menukaart van de vissen staan en dus effectief zullen zijn.

Tijdens de werpinstructie wordt er aandacht besteed aan uw werptechniek waarbij er wordt gelet op het herkennen en elimineren van werpfouten. Voorts leert u diverse trucworpen zoals de bow cast, de parachute cast en de reach cast. Na het oefenen van deze worpen op het gras worden ze ook geoefend aan de waterkant. Ook tijdens het vissen in de middag wordt er door de werpinstructeurs gelet op het toepassen van de geleerde werptechnieken.

Het leren lezen van het water is een belangrijk aspect om succesvol te vissen op stromend water. Waar vind ik de visrijke pools en in welke stroomnaad maak ik goede kans om een vis te vangen. Hoe krijg ik mijn vlieg op de juiste plek in de stroming om de vissen tot bijten te verleiden? Met de juiste kennis over hoe het water te lezen nemen de vangstkansen enorm toe en staat u met meer zelfvertrouwen in de rivier. Uiteraard wordt ook aandacht besteed aan veiligheid tijdens het waden in de rivier. In de avond zijn er diverse presentaties over entomologie en vissen in de praktijk. Kortom: een intensief programma waar u zeker iets van opsteekt!

 

 

Het team

Het instructie team bestaat uit 4 zeer ervaren en gepassioneerde vliegvissers. Voor het binden van doeltreffende vliegen kunt u rekenen op de kennis van Erik van den Hoek en Piet Weeda. Erik ‘de Noorman’ is natuurlijk bekend om zijn grote kennis over vliegvissen in Noorwegen en het vissen in de Glomma in het bijzonder. Talloze vistrips op de Glomma en andere Noorse rivieren hebben hem veel nuttige informatie verschaft om eenvoudige en vangende vliegen te binden.

Piet Weeda is al ruim 34 jaar vliegvisser en zeer gedreven vliegbinder met veel kennis over het binden van CDC-vliegen. Piet is een graag geziene gastbinder en wordt met regelmaat uitgenodigd op nationale en internationale vliegvis- en bind evenementen en zal de deelnemers voorzien van waardevolle tips.

Bas de Bruin is EFFA gecertificeerde Master flycasting instructeur en is in staat om op onderhoudende wijze uw techniek te verbeteren en trucworpen aan te leren waardoor u effectiever kunt vissen en meer vis zal vangen. Bas geeft al jaren instructie en demonstraties op grote vliegvis evenementen en heeft veel ervaring als gids.

Tore Rydgren is EFFA gecertificeerde flycasting instructeur en professioneel visgids. Tore kent het gebied als zijn broekzak en heeft een schat aan parate kennis die hij graag met de deelnemers deelt. Tore geeft regelmatig lezingen en demo’s in Nederland en Noorwegen.

 

Kosten en aanmelden

De kosten voor deze unieke workshop bedragen € 660,- per persoon. Dit bedrag dekt de kosten* voor de overnachtingen, het ontbijt, lunch en diner en de instructie en de kosten voor de Glomma visvergunning. Bij deze prijsstelling is rekening gehouden met een verblijf van vier personen in één hut. Reiskosten naar Koppang en terug zijn niet inbegrepen in de prijs. U bepaalt zelf hoe u reist. Voor reistips kan men contact opnemen met Koppang Camping. De deelnemers worden op zondag 4 september in Koppang verwacht en worden welkom geheten door Edward en Diane, de beheerders van de camping. Op zondagavond 4 september begint de workshop met een gezamenlijk diner en kennismaking. De instructies starten op maandag ochtend. Zaterdagochtend 10 september is de cursus afgelopen.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar: info@koppangcamping.no of te bellen naar 0047 - 62 46 02 34 (Nederlands gesproken). U ontvangt een aanmeldingsformulier in PDF-formaat. Deze kunt u printen, invullen en per fax of post retourneren. Na ontvangst van een volledig ingevuld en onder- tekent inschrijfformulier ontvangt u een bevestiging + factuur en is uw inschrijving een feit. 

 

Enige ervaring met vliegvissen en het binden van vliegen is gewenst. Echter, als u daarin nog niet zo bedreven bent is dit een unieke kans om in korte tijd in de praktijk ervaring op te doen en de fijne kneepjes van het vissen op stromend water te leren. Let op! Er is plaats voor maximaal 16 deelnemers. Vol = vol!

 

 

(onderstaande tekst in kader plaatsen)

 

Aanvullende informatie

Voorafgaand aan de workshop wordt er voor de aangemelde deelnemers op 15 mei een info-ochtend georganiseerd in de winkel van Martin Hengelsport. Aanvang is 10.00 uur. Hier heeft u de mogelijkheid de andere deelnemers te ontmoeten en krijgt u informatie over reismogelijkheden, benodigde uitrusting, materialen en vliegen en wat u verder dient te weten. Uitgebreide informatie is te vinden op www.koppangcamping.no/NL/NL/Workshop.html Hier is ook het inschrijfformulier te downloaden. Voor vragen kunt u altijd bellen of mailen met Edward Scholten, 0047 6246 0234, info@koppangcamping.no

 

 

*De workshop is na het ontbijt op zaterdag 10|09|2011afgelopen. U bepaalt zelf of u op zaterdag of zondag terug reist. De overnachting van zaterdag 10/09 naar zondag 11/09 is in de prijs inbegrepen. Na het ontbijt op zaterdag dient u zelf voor de lunch en diner op 10/09 en het ontbijt op 11/09 te zorgen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YourCompanyName © 2003 • Privacy Policy • Terms Of Use

 

TO CAST OR NOT TO CAST..

 

Take a look at ourclasses

 

Modernflycasting